Coerver Focisuli Sportról bővebben
Várkert 1. ZENEISKOLA - ESTI GIMNÁZIUM - KÉPZŐMŰVÉSZETI ISKOLA
Kirándulások, táborok Bővebben
Művészeti Iskola - Zeneiskola Bővebben

Október 23-ai megemlékezés

Az 1956. október 23-ai forradalomra emlékeztünk a Devecseri Városi Művelődési Házban. A Himnusz elhangzása után Czeidli József tanár úr köszöntötte az egybegyűlteket. Ezután Szabó Adrienn tanárnő rendezésében a 7.a és 7.b osztályos tanulók ’56 emlékezete című előadásukkal elevenítették fel a történelmi eseményeket. Az ünnepséget a Szózat zárta.

Október 23.

Pályaválasztási kiállítás

Iskolánk 8.osztályos tanulói részt vettek a Veszprém Megyei Kormányhivatal által szervezett Pályaválasztási kiállításon Pápán, a Városi Sportcsarnokban. Az esemény során közel harminc standnál várták a középfokú képzések iránt érdeklődő fiatalokat, rajtuk kívül pedig a rendőrség, a honvédség is képviseltette magát. Képzőhelyként megjelent az Audi, jelen volt a Pedagógiai Szakszolgálat, a Veszprém Megyei Kormányhivatal, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara is. A kiállításon valamennyi pápai középiskola bemutatkozott, de itt voltak Győr-Moson-Sopron, Vas, Komárom-Esztergom és Fejér megye középfokú oktatási intézményei is, hogy képzéseiket népszerűsítsék a hetedik és nyolcadik osztályosok között. A kiállítók szórólapokon adtak tájékoztatást az intézményükben tanulható szakmákról, szakirányokról. Több helyen egy-egy szakmába belekóstolhattak gyakorlaton keresztül is, természetesen játékos feladatok formájában. Diákjaink számára rendkívül tanulságos volt a rendezvény, reméljük megkönnyíti számukra a megfelelő képzés kiválasztását.

Pályaválasztási kiállítás

Szülő - suli program

A Szülő-suli keretein belül már az előző évben többször tartottunk előadásokat a drogok fajtáiról, használatuk veszélyeiről, s egészségügyi és társadalmi következményekről. Voltak előadóink a helyi Rendőrőrsről, a Gyermek-és Ifjúságvédelmi Szolgálattól, sőt a noszlopi Szenvedélybetegek Rehabilitációs Intézetéből is érkeztek olyan vendégek, akik saját tapasztalataik alapján mesélhették el, miként járták meg a poklok poklát a kábítószer használat következményeként.

A szeptemberi foglalkozásunkon egy PPT segítségével felidéztük a már elhangzott ismereteket, majd csoportmunkában szellemi totót oldottak meg tanítványaink, végezetül pedig ugyancsak csoportmunkában egy-egy szemléltető, de ugyanakkor elrettentő plakátot készítettek a gyerekek, melyeket az iskola folyosóján közszemlére helyeztünk el.

Szülő-suli

A zene világnapja

,,A zene az életnek olyan szükséglete, mint a levegő. Sokan csak akkor veszik észre, ha már nagyon hiányzik." Kodály Zoltán

A zene az ember legősibb kifejezési formája, eszköze, amely ősibb, mint a nyelv.

Október 1-jén ünnepeljük a Zene világnapját.

Ezen alkalomból a Devecseri Ifjúsági Fúvószenekar meglepetés koncerttel örvendeztette meg iskolánk tanulóit és pedagógusait.

Zene világnapja

Tanévnyitó ünnepség

Véget ért a nyári szünet, iskolánk ismét kitárta kapuit. Jövő júniusig az iskola meghatározó szerepet tölt be mindannyiunk életében. Az iskolakezdés a legnagyobb változást mindig a kis elsősök életében hozza. A nyolcadikosok ajándékkal kedveskedtek nekik, így máris jobb kedvre derültek. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Egyházi Andrea, a Pápai Tankerületi Központ igazgatója és Dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő. Köszönjük a tanévnyitón való szereplést Bakos Noéminek, Kelemen Alexandrának, Orbán Biankának, Dávid Eszternek és a felkészítő munkát Horváth András Csabáné Treiber Ildikó tanárnőnek! Minden diáknak, pedagógusnak sikeres tanévet kívánunk, és továbbra is számítunk a kedves szülők támogatására!

Tanévnyitó ünnepség

Térségi Benedek Elek Népmesemondó Verseny

2005-től emlékezünk meg a magyar népmese napjáról a nagy mesemondó, Benedek Elek (1859-1929) születésnapján, szeptember 30-án. Éppen ezért esett a Devecseri Városi Könyvtár és Művelődési Ház választása erre a dátumra, amikor – hagyományainak megfelelően – 2019 őszén mesemondó versenyt hirdetett meg. A megmérettetésre szép számban érkeztek Veszprém megye több iskolájából a vállalkozó szellemű diákok. A szakértő zsűri – Mátrainé Mester Katalin és Németh Pálné – a közönséggel és a könyvtündérrel együtt érdeklődve hallgatta a versenyzők hol vidám, hol elgondolkodtató, nagy átéléssel előadott történeteit. Valamennyi induló emléklapot, a helyezettek oklevelet és könyvjutalmat is kaptak.

Iskolánkat Kovács Zsófi (1.a), Erdélyi Dzsenna (3.a), Fatér Gábor (3.a), Marczi Adrián (5.a), Németh Hanna (5.a), Orbán Bianka (7.a), Szalai Emília (7.a), Bakos Noémi (7.b), Kelemen Alexandra (8.a) és Zsuzsics Cintia (8.a) képviselték.

Az alsósok felkészítői Nyárs Hajnalka és Martonné Csom Adél voltak, a felső tagozatosokkal Horváth A. Csabáné Treiber Ildikó foglalkozott.

Tanulóink ismét remekül szerepeltek.

Harmadik helyezett lett

1-2. osztályos kategóriában Kovács Zsófi,

5-6. osztályos kategóriában Marczi Adrián,

7-8. osztályos kategóriában Zsuzsics Cintia.

Első helyezést ért el

7-8. osztályos kategóriában Bakos Noémi.

Valamennyi versenyzőnek és az őket segítő pedagógusoknak gratulálunk a szép sikerhez!

Mesemondó verseny

 

Erzsébet - tábor

Ebben a tanévben is lehetőségünk nyílt arra, hogy tanulóinknak az Erzsébet-program keretében a nyári szünetben programokat szervezzünk. A tábort helyben valósítottuk meg, és az egy hét alatt igyekeztünk olyan programokat nyújtani, melyek értéket és élményt adtak a gyermekek számára. A rendelkezésre álló összegből napi négyszeri étkezést biztosítottunk, az összetartozás jeleként Erzsébet-tábor logóval ellátott pólót készíttettünk tanulóinknak. Elsődleges célunk az volt, hogy a gyermekek a tábor ideje alatt érezzék jól magukat, ne unatkozzanak, ezért próbáltunk minél több sportprogramot, kézműves foglalkozást, kirándulást, különböző bemutatókat szervezni. A tábor minden napját a jókedv, a vidámság jellemezte. Az önfeledt szórakozás, a kötetlen beszélgetések, az érdekes programok biztosították a kellemes kikapcsolódást a gyermekek számára. A programok megvalósításában együttműködtünk a Devecseri Rendőrőrs és a Devecseri Önkéntes Tűzoltóegyesület munkatársaival, a Devecseri Íjászegyesület tagjaival, a Roma Kisebbségi Önkormányzattal, a Devecseri Városi Könyvtár és Művelődési Ház és a Devecseri Városüzemeltetési Kht.  munkatársaival, a helyi alkotókkal, az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesülettel, a Magyar Vöröskereszt és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársaival, valamint a Magyar Fogyatékosok Lovas Sportegyesülettel. A feladatokat mindenki örömmel vállalta, a közös munkát eredményesnek ítélte.

Első nap a Devecseri Fúvószenekar tábornyitó koncertjét követően a tanulók vidám hangulatban, játékos feladatokon keresztül ismerkedtek a kialakított csapatban egymással, különböző helyszíneken csillogtathatták kreativitásukat, ügyességüket, felkészültségüket. Az egész héten át működő, és telt háznak örvendő kézműves „kuckóban” különböző technikákkal ismerkedhettek meg. A rendőrség munkatársainak jóvoltából a kerékpáros tudásukat mutathatták be a kialakított pályán, és tanácsokat is kaptak a biztonságos közlekedéssel kapcsolatban. Az önkéntes tűzoltók bemutatták eszközeiket, ezt követően minden gyerek birtokba vehette a járművet. A vöröskereszt munkatársai epilepsziás rohamot imitáltak, majd megismertették a diákokat a helyes ellátással. Nagy sikert aratott a „sebkészítés”. Akadt, amelyik olyan jól sikerült, hogy viselőjét egészen megrémítette. Délután a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársai arcfestéssel és csillámtetoválással díszítették tanulóinkat; a sport szerelmesei a salakos pályán élvezhették a gokart és tricikli nyújtotta élményt.

Második nap sportversenyeket rendeztünk. A nagyobbak régi idők mintájára, számháborúzni indultak a Várkertbe, a kisebbek a bemelegítést követően a kölyökatlétika állomásain mozgatták meg magukat. Délután is rendkívül változatos programokat kínáltunk. Volt aszfaltfestés, gumiabroncsok festése, Légvárvarázs: élő csocsó, ugrálóvár, közben Topár Zsolt vezetésével lóhátra pattanhattak a gyerekek.

Harmadik nap a táborozók egyik fele Révfülöpre látogatott, ahol csodás környezetben vehettek részt egy tanyasi kiránduláson. Számukra a patkódobálás, labirintus teljesítése igazi kihívás volt. Városismereti túrán is részt vettek, valamint vonattal látogattak Balatonrendesre az állatsimogatóba. A csapat másik fele Devecserben maradt, hogy a templom, Rotary ház, könyvtár történetével ismerkedjenek, kiállításokat tekintsenek meg, bejussanak olyan helyekre, ahol még nem is jártak. A devecseri csapat délután egy vidám medencepartin enyhítette a közel 40 Celsius fok okozta kimelegedést. A meleget kedvelő csapat elkezdte a megfestett gumiabroncsokba a növények telepítését, valamint elültettük a 2019-es tábor emlékére vásárolt szivarfánkat.

Negyedik nap a táborozók egyik fele Balatonfűzfőre utazott, ahol diákjaink bobozhattak kedvükre, izmaikat erősíthették a fitness játszótéren, és megtekinthették a csodálatos panorámát a kilátóból. A csapat másik fele az előző nap mintájára a kulturális programot követően, az iskola udvarán pancsolt.

Utolsó nap a hagyományőrzést céloztuk meg, idén az időjárás is úgy döntött, hogy mellénk áll a programok rendezvénytéren való megvalósításához. Délelőtt a reggelit követően kivonultunk, hogy a felállított bográcsokat megtöltsük alapanyagokkal. Pillanatok alatt rotyogott a finom paprikás krumpli a tűz fölött. A főzőverseny mellett helyi alkotók, ékszerkészítők, és festők érkeztek körünkbe, bemutatni csodálatos alkotásaikat, bevonni tanulóinkat a munkába. Az íjászegyesület tagjai is várták a gyerekeket, hogy megismertessék őket a régi magyar fegyverviselés eszközeivel, majd ki is próbálhatták ügyességüket. A bátrabbak az airsoftosok mellett ostromolták a céltáblákat, csak úgy csengtek a táblák a találatoktól. A saját készítésű, nagyon finom ebédet követően a nagyobbak még élvezhették a célbalövést, a kisebbek pedig a Mesekocsi színház Az állatok nyelvén tudó juhász című előadását tekinthették meg a művelődési házban. Délután a néptáncbemutatót követően érkezett meg az MVP zenekar. Fergeteges koncertjük zárta a 2019-es tábort.

A szervezők a tábor megvalósulásáért köszönetet mondanak a résztvevő gyerekeknek, pedagógusoknak, az iskola valamennyi dolgozójának, és minden együttműködő partnernek.

Erzsébet - tábor