Coerver Focisuli Sportról bővebben
Várkert 1. ZENEISKOLA - ESTI GIMNÁZIUM - KÉPZŐMŰVÉSZETI ISKOLA
Kirándulások, táborok Bővebben
Művészeti Iskola - Zeneiskola Bővebben

Néptánc bemutató

Iskolánkban már hagyomány, hogy az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület táncosai az őszi időszakban ellátogatnak hozzánk, hogy egy vidám hangulatú toborzó táncház keretében minél több gyermekben keltsék fel a néptánc iránti érdeklődést, hiszen céljuk, hogy a Devecserben és környékén élő gyermekek számára lehetőséget biztosítsanak a néptánc megismerésére, elsajátítására.

Néptánc bemutató

Tanévnyitó ünnepség

Ma reggel újra becsengettek iskolánk tanulóinak és pedagógusainak. Jövő júniusig az iskola meghatározó szerepet tölt be mindannyiunk életében. Az iskolakezdés a legnagyobb változást mindig a kis elsősök életében hozza. A másodikosok ajándékkal kedveskedtek nekik, így máris vidámabban indult a napjuk. Köszönjük a tanévnyitón való szereplést az 1.a osztályos Szabó Zoé Mirának, Felvidéki Gergelynek; a 6.b osztályos Bakos Noéminek, Bakos Petrának, Bakos Rékának, Dávid Eszternek és a felkészítő munkát Horváth András Csabáné Treiber Ildikó tanárnőnek! Minden diáknak, pedagógusnak sikeres tanévet kívánunk, és továbbra is számítunk a kedves szülők támogatására!

Tanévnyitó

Nyári tábor

Az idei évben lehetőség nyílt arra, hogy harminc tanuló számára a nyári szünetben a TOP pályázat keretében programokat szervezzünk. Az ilyen élményszerzés hozzájárul a gyerekek testi, lelki, szellemi fejlődéséhez. A tábort helyben valósítottuk meg, és olyan programokat nyújtottunk, melyek értéket és élményt adtak a gyermekek számára. Több korosztályból tevődött össze a „csapat”, így mindegyikük megtapasztalhatta, hogy milyen az, amikor kiszakadnak a megszokott környezetből. A programok megvalósításában együtt működtünk a Devecseri Önkéntes Tűzoltóegyesület munkatársaival, a Devecseri Íjászegyesület tagjaival, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Magyar Vöröskereszt munkatársaival, az Egészségfejlesztési Iroda képviselőjével. A feladatokat mindenki örömmel vállalta, a közös munkát eredményesnek ítélte.

Az első nap buszos kirándulásra indultunk, hogy megcsodáljuk a Somló vidékét, megmászva a „hegyet” gyönyörködhessünk a bazaltorgonákban, a kilátóról élvezzük a csodást kilátást. A kellemesen fárasztó sétát követően az iskolába érve kézműves foglalkozásokat szerveztünk a tanulóknak. Második nap a Magyar Vöröskereszt segítői bemutatót tartottak a sérülésekről, azok kezeléséről, majd az arcfestés során mindenki átváltozhatott kedvére. Az Egészségfejlesztési Iroda munkatársa foglalkozás, és közös beszélgetés keretében ismertette meg a tanulókat a betegségek, helyes táplálkozás, allergia témakörében felmerülő problémákkal. Az íjászat rejtelmeibe kóstolók íjakat ragadtak, hogy kipróbálják ügyességüket. Az udvaron lehetőség nyílt aszfaltrajzok készítésére, a tantermek helyet adtak a logikai játékok nyújtotta képességfejlesztésnek. Délután a várkerti sportpálya parkolója adott helyet egy autó és quad bemutatónak, ahol a gyerekek kipróbálhatták az extrém autózás izgalmait. Harmadik nap Sárvárra látogattunk, ahol megtekintettük a várat, ismerkedtünk a város történelmével. A sárvári csónakázó tó az év minden időszakában kellemes kikapcsolódást nyújt, természetesen mi is éltünk a csónakázás, vízibiciklizés lehetőségével. A pihentető program után, erőt gyűjtve, a gyerekek birtokba vették a tóparti fitnesz játszótér gépeit, hogy izomcsoportjaikat átmozgassák. Negyedik nap újra buszra szálltunk, hogy meghódítsuk a Szigligeti várat, ismereteket szerezzünk a vár történelmével kapcsolatban, majd lehetőség volt egy harcászati bemutató megtekintésére is. A Balaton part hangulatos városában Keszthelyen, a Festetics kastély kertjében pihentük ki a „harc” fáradalmait, majd sétát tettünk a mólónál. A gyerekek lenyűgözve hagyták el a magyar tenger vidékét. Az utolsó nap a logikai készségek fejlesztését céloztuk meg, különböző asztali és udvari fajátékok használatával, majd a Devecseri Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai tartottak bemutatót. A gyerekek vidáman álltak be tűzoltónak, ismerkedhettek eszközeikkel, beülhettek a gépjárműfecskendőbe. Délután vidám táncos, zenés mulatság keretében búcsúztunk el egymástól és a tábori élettől. A tartalmas, programokban bővelkedő hét során a gyerekek rengeteg ismerettel és élménnyel gazdagodtak.

Nyári tábor

Erzsébet tábor

Ebben a tanévben is lehetőségünk nyílt arra, hogy tanulóinknak az Erzsébet-program keretében a nyári szünetben programokat szervezzünk. A tábort helyben valósítottuk meg, és az egy hét alatt igyekeztünk olyan programokat nyújtani, melyek értéket és élményt adtak a gyermekek számára. A rendelkezésre álló összegből napi négyszeri bőséges étkezést biztosítottunk, az összetartozás jeleként Erzsébet-tábor logóval ellátott pólót készíttettünk tanulóinknak. A programok megvalósításában együtt működtünk a Devecseri Rendőrőrs és a Devecseri Önkéntes Tűzoltóegyesület munkatársaival, a Devecseri Íjászegyesület tagjaival, a Roma Kisebbségi Önkormányzattal, a helyi és a környékben élő mesterekkel, az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesülettel, a Magyar Vöröskereszt munkatársaival. A feladatokat mindenki örömmel vállalta, a közös munkát eredményesnek ítélte.

Első nap a  Devecseri Fúvószenekar tábornyitó koncertjét követően a tanulók vidám hangulatban, játékos feladatokon keresztül ismerkedtek a kialakított csapatban egymással, különböző helyszíneken csillogtathatták kreativitásukat, ügyességüket, felkészültségüket. A kézműves „sarokban” különböző technikákkal ismerkedhettek meg, elkészítették a csapatlogójukat, majd megalkották a „csatakiáltásokat”. A rendőrség munkatársainak jóvoltából a kerékpáros tudásukat mutathatták be a kialakított pályán, és tanácsokat is kaptak a biztonságos közlekedés témában. Az önkéntes tűzoltók rögtönzött bemutatóját követően minden gyerek birtokba vehette a járművet. A városismereti totó sok újdonsággal gazdagította a résztvevőket. Délután a 2018-as Erzsébet-tábor emlékére, az iskolaszépítés jegyében, intézményünk mindkét telephelyén 1-1 vörös levelű juhart, valamint levendulát ültettünk. A nap zárásaként minden csapat bemutatkozott, zengett az udvar a csatakiáltásoktól, indulóktól. Az idei évben tábordalt választottunk, mely 2018-ban a Nélküled lett. Második napon sportversenyeket rendeztünk. A nagyobbak atlétikai versenyeken erősíthették izmaikat, a kisebbek a bemelegítést követően a kölyökatlétika állomásain mozgatták meg magukat. A délutáni program 4 helyszínen zajlott.

  1. helyszín „Alkossunk maradandót”: a Petőfi téri iskola udvarán Göcsei Eszter által készített falfestmény került kifestésre.
  2. helyszín Légvárvarázs: a délelőtti sportolás során a maradék energia levezetését a gyerekek az élő csocsó, ugrálóvár, és gömbfoci használatával tehették meg.
  3. helyszín Vöröskereszt: a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt tagjainak segítségével, az arcfestés során mindenki átváltozhatott kedvére.
  4. helyszín Íjászat:az érdeklődők megtekinthették és kipróbálhatták a magyarság ősi harceszközeit.  Kutyás bemutató: a bemutató során egy interaktív kutya-gyerek kommunikációs tréning valósult meg, ahol mindenki jól érezte magát.

Szerda délelőtt a táborozók egyik fele Keszthelyre látogatott, ahol csodás környezetben tekintették meg a Festetics Állatpark őshonos állatait, majd hajóra szállt mindenki, és a „Hableány” 1 órás panoráma körút során mutatta be a balatoni táj szépségeit, történetét. A csapat másik fele a kislődi Sobri Jóska Kalandparkba utazott, hogy a kötélpályákon, vízi kalandparkban, labdapályákon mozgassák át izomcsoportjaikat. Csütörtökön a kirándulók helyszínt cseréltek, hogy mindenki átélhesse a másik fél örömét. A kirándulásokról mindenki kellemes élményekkel, új ismeretekkel térhetett haza. Az utolsó nap a hagyományőrzést céloztuk meg, viszont az időjárás úgy döntött, hogy nem áll mellénk a programok rendezvénytéren való megvalósításához, így az iskola falai közé szorultunk. Délelőtt az aulában felállított fajátékok segítségével fejlesztették logikai készségeiket, ügyességüket a gyerekek, a kézművesség iránt érdeklődők az agyagozás rejtelmeibe pillanthattak be, vagy az egész héten át rendelkezésre álló kézműves sarokban „bütykölgethettek”. A filmkedvelők filmet nézhettek, a sportimádók a tornateremben tölthették az időt. A gyerekek és felnőtt kísérőik körében is nagy látványosságnak számított a népviseletbe öltözött betyár karikás ostor bemutatója. Az eszközt néhány vállalkozó szellemű ki is próbálta. Ezen a napon hagyományos magyar étel, gulyásleves és langalló várta a táborozókat. Délután a néptáncbemutatót követően vidám táncház keretében búcsúztunk el egymástól és a tábori élettől, és utoljára csendült fel tábordalunk a Nélküled.

A szervezők a tábor megvalósulásáért köszönetet mondanak a résztvevő gyerekeknek, pedagógusoknak, az iskola valamennyi dolgozójának, és minden együttműködő partnernek.

Erzsébet tábor

 

Tanévzáró ünnepség és ballagás

Újabb sikeres tanévet zártunk. Elérkezett a ballagás és tanévzáró pillanata. A Himnuszt Heszné Soós Krisztina köszöntője követte, mely után Marczi Adrián és Kalányos Evelin német nyelven üdvözölték külföldi vendégeinket, Maria von Henneberg asszonyt és Herbert Welebil urat. Ezután Dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő osztotta meg gondolatait az egybegyűltekkel, majd Dávid Eszter szólt a pedagógusokhoz. Az ünnepség Egyházi Andrea tankerületi igazgató asszony beszédével folytatódott, majd Pedagógus Szolgálati Emlékérem átadására került sor a pedagóguspályán hosszú időt eltöltő Törökné Györgykovács Anna és Rémai Lászlóné részére. A végzős diákok nevében szólt hozzánk Tanka Noel, majd verset mondott Fuchs Szebasztián. Kalányos Mária dala után az itt maradó diákok nevében Kelemen Alexandra búcsúzott el. Ezt követően Nagy Nándor Richárd atya felszentelte iskolánk zászlaját, melyet Nyárs Hajnalka intézményvezető helyettes tervezett. Venczel Zsófia hangszeres játéka közben Bogdán Bálint, Orsós Regina és Kovács Petra átvették az iskolazászlót, melyre Orsós Titanilla és Mayer Maja felkötötték osztályuk emlékszalagját. Az ünnepség Mayer Gábor intézményvezető úr tanévzáró gondolataival folytatódott. Ezt követően iskolánk kiemelkedően teljesítő tanulói oklevelet és könyvjutalmat vehettek át. A Számítástechnika Oktatásért- Tehetségek Támogatásáért Közhasznú Alapítvány ösztöndíjainak átadására is sor került azon felső tagozatos tanulók számára, akik kitűnő vagy jeles eredményt értek el. Ezután az eisenstadti Soroptimist nemzetközi szervezet képviseletében érkezett vendégünk: Eva-Maria von Henneberg asszony könyvjutalomban részesítette a német nyelv tanulásában jeleskedő tanulókat. Iskolánk hagyományai szerint jutalmaztuk a búcsúzó nyolcadikosok legkiválóbbjait. Fenyvesi Zalán Gárdonyi-díjat, Mayer Maja Nívódíjat kapott, a Zeneiskola tantestületének különdíját pedig Boldizsár Bíborka érdemelte ki. Ezt követően Ihászné Szabó Katalin, a Devecseri Zeneiskola vezetője mondta el a tanévben elért eredményeket, tudnivalókat. Mayer Gábor záró szavai után a Szózat hangjai csendültek fel. A ballagás zárásaként az ifjúság szabadságvágyának, nagyra törő reményeinek, felemelő terveinek szimbólumaként galambok emelkedtek a magasba, melyet az Y12 Galambász Egyesület nevében Scheily József és Benke Balázs bocsátott rendelkezésünkre. Végül minden osztály visszavonult tantermébe, ahol átvehették az egész éves munkájukért járó bizonyítványt. Minden tanulónak és pedagógusnak jó pihenést, tartalmas kikapcsolódást kívánunk a nyári szünetre!

Tanévzáró és ballagás